Petits
Bonheurs

Lapte de pasăre (Dukan)
Ingrediente:
1 litru lapte (0% sau 0,1% grasime pentru Dukan)
300g zahăr pudră (sau îndulcitor pentru Dukan)
3 ouă
Coji de portocală (opţional)
Esenţă (rom sau vanilie)
Ce frumos e când ţi se face dor de copilărie şi de "acasă" şi reuşeşti să-ţi mai alini dorul cu ceva bun de mâncare.
Laptele de pasăre era unul din deserturile mele preferate. Îmi plăcea la nebunie combinaţia dintre albuşul pufos care se topea în gură şi laptele dulce, aromat. A fost genul de desert din care aş fi mâncat fără să mă opresc(iar eu nu mă omor cu dulciurile). Un alt lucru care m-a intrigat la el a fost numele. Când eram încă foarte mică şi nu prea înţelegeam eu toate "misterele" animalelor care mă înconjurau, gândul că pot mânca lapte de pasăre şi că mama ştia secretul de a-l obţine mi se părea fascinant.




Să-ți mai zic și că e foarte ușor de făcut? Mai bine nu, mai bine ne apucăm de treabă.
Pune laptele la fiert într-o cratiță(de preferat una special pentru fiert lapte și cu gura mai largă).
Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă. Albușurile trebuiesc bătute până nu mai alunecă din vasul în care le bați. Când spuma ajunge la acest stadiu, adaugă treptat cca. 2 linguri de zahăr pudră și bate în continuare.
Zahărul rămas pune-l peste gălbenușuri și amestecă bine, până se topește. Adaugă și esența pe care ai ales-o.
După ce a fiert laptele, stinge focul, iar cu o lingură ia albuș și pune-l peste lapte(cam cum se face și la găluște). Lasă bucățile de albuș cam jumătate de minut pe o parte, întoarce-le pe partea cealaltă și mai lasă-le tot atât, apoi scoatele și așază-le pe o farfurie. Repetă procedeul până se termină albușul. Nu e nici o problemă dacă rămân bucățele de albuș în lapte.
Dacă ai terminat cu albușul, înseamnă că poți pune laptele pe foc din nou, iar când aproape dă în clocot toarnă gălbenușul peste. Amestecă bine. Tot acum poți adăuga dacă ai prin casă și o linguriță de coajă de portocală rasă pe răzătoarea mică.
Când începe să fiarbă oprește focul și pune deasupra găluștele din albuș. Amestecă lent, de sus în jos, o dată sau de două ori, astfel încât găluștele să fie cât de cît cuprinse de lapte.
Poți să mănânci laptele de pasăre așa, călduț, sau poți să-l lași să se răcească și apoi să-l bagi la frigider pentru 30 de minute și să-l servești rece(mie îmi place mai mult această variantă).
Poftă bună!