Petits
Bonheurs

Salată de vinete cu susan și ardei copți
Ingrediente:
3 vinete mari
1 ardei copt
2 ouă
50g semințe de susan
ulei floarea sorelui
ulei de măsline
1 lămâie
1 ceapă
Întâmplarea face ca atunci când ies de la metrou să trec pe lângă o piață, de unde inevitabil poftesc ceva. Inevitabil, zărindu-le stând aşa oacheşe la soare, nestingherite, negre de atâta aşteptare, mi s-a făcut milă de nişte vinete. Şi am mai luat şi câţiva ardei roșii de graşi pe lângă. A, să nu uit. Cum alegi vinetele să fie coapte şi nu crude şi amare. Mama dixit: "Trebuie să fie pufoase, uşoare, să sune a gol." Acum să nu mă întreba ce înseamnă "pufoase", te prinzi tu la momentul potrivit. Rețeta asta este jumate furată de la mama(partea cu ardeii copți) și jumate de la Sultan(partea cu susanul).
Să ne facem de cap:




Întâi şi întâi trebuie sa coci vinetele şi ardeii. Nu, întâi trebuie să-i explici mamei de ce coci vinete în bucătăria proaspăt vopsită. În ce coci vinetele? Păi sunt nişte table speciale, sau într-o tavă veche, sau, cum le-am copt eu, într-o tigaie veche. Dă focul mic, pune tigaia pe foc, pune vinetele şi întoarce-le din când în când. Vinetele sunt gata când coaja e coaptă şi se desprinde de miez.
Apoi pune ardeii. La fel, îi întorci până pieliţa se desprinde de...hm, carnea lor (altfel nu ştiu să-i zic).
Între timp, căci ai, pune un ou la fiert. Ai ghicit, faci maioneză. Dar nu chiar acum, să ne pregătim sufleteşte un pic. Curăţă ceapa şi tăi-o mărunt. Unii pun usturoi în loc de ceapă la salata de vinete. Eu nu am avut curiozitatea asta.
Greul acum vine. De fapt nu e nimic greu, e factorul psihologic cel care ne apasă, echilibrul mintal pe care trebuie să îl avem, cumpătarea şi modestia, zenul şi fengşuiul când, da, ne apucăm să facem maioneză. Oul fiert cred că e mai mult un ajutător de ordin psihologic, cel puţin pentru mine. Nu garantează nimic dar sunt eu mai zen. Bun. Ai fiert un ou, i-ai scos gălbenuşul şi l-ai lăsat să se răcească. Mai ai un ou, crud, al cărui gălbenuş îl separi de albuş. Le pui într-un castron nici prea mare, nici prea mic (la mine mărimea contează) şi le omogenizezi. Începi să pui ulei, la început câte o lingură, apoi două, etc. până maioneza începe să se lege. Pune o linguriţă de muştar, zeama de la un sfert de lămâie şi amestecă.
În cealaltă parte a bucătăriei, adică pe aragaz, pune la încins o tigaie neaderentă în care torni semințele de susan. Lasă-le să se rumenească un pic, apoi toarnă-le într-un blender. Adaugă 2 linguri de ulei de măsline, și un pic de zeamă de lămâie. Mărunțește-le la blender până devin pastă.
Vinetele şi ardeii s-au copt. Curăţă de coajă şi pune-le la scurs într-o sită. Neapărat. Altfel, salata va ieși foarte moale. După ce s-au scurs, toacă vinetele şi ardeii copţi, de preferat cu un satâr din lemn. Dacă nu ţii neapărat la aspect se pot toca şi cu un cuţit (se vor înnegri un pic).
Ai tăiat ceapa? Da. Bun, acum le amesteci(maioneza, vinetele, ardeii, ceapa, sosul de susan) cu mişcări ample în castron. De ce ample? Nu ştiu, aşa zicea mama. După ce le vei amesteca vei observa că, inevitabil, indubitabil şi mai ales incredibil, ai făcut o salată de vinete cu sos de susan și ardei copți.
Poftă bună!